Guess the Gaelic

Below, there is a list of Gaelic words and expressions that are included in The New Road. Do you feel ready to try and guess what they mean? To find out the right answer, highlight the sentence written beside “correct answer” with your cursor.

1. A chiall, mo chridhe
  • My love; My darling
  • The worst disease
  • This man has gone
  • I will leave soon

Correct answer: My love; My darling

2. Oh, mhic an galla!
  • An angelic being
  • Son of a bitch
  • Hold your tongue
  • Go away

Correct answer: Son of a bitch

3. MacCailein Mòr
  • The sandy land beside the sea
  • A Government spy
  • Respectful term for the Duke of Argyll
  • A Governor

Correct answer: Respectful term for the Duke of Argyll

4. Bi glic!
  • Watch out!
  • Be wise!
  • There you go!
  • Be aware!

Correct answer: Be wise!

5. Coma leam
  • I couldn’t care less
  • Never mind
  • Old woman
  • Old man

Correct answer: I couldn’t care less

6. Duine’-uasail
  • Darkness
  • Gentleman
  • Waterfall
  • Sunshine

Correct answer: Gentleman

7. Failte!
  • Get out!
  • See you!
  • Welcome!
  • Goodbye!

Correct answer: Welcome!

8. Thoire an aire!
  • Pay attention!
  • Get it over!
  • I swear to you!
  • I don’t believe you!

Correct answer: Pay attention!

9. Tuainealaich
  • A migraine
  • A rogue
  • An axe
  • A knife

Correct answer: A migraine


Advertisements